- (e-mailem) --- 16. 7. 2011
Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav??
podle mne ty vysoké teploty v tavidle zanesou do vosku další rozpuštěné látky a ne, že by se žlutý vosk teplem zabarvil.
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Honza Zátka <honzazatka/=/seznam.cz> > Předmět: Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav?? > Datum: 16.7.2011 14:34:33 > ---------------------------------------- > Je to dost možné, ale zase se mi nezdá, že by sluneční tavidlo dosahlo teploty, > kdy cukr resp. med karamelizuje (netuším při jaké teplotě se tak děje). Jinak > karamel je úžasné barvivo, stačí se podívat na Colu... Já tavím vosk vždy ve > vodní lázní, takže max teplota je pro mne něco málo přes 90°C, ale tuhle teorii > večer ověřím, ohřeju med a vosk (krásný žlutý již vytavený v kostce) na 150°C a > uvidíme, jestli se zbarví. > > ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Ale Mol??k <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav?? > Datum: 16.7.2011 13:56:51 > ---------------------------------------- > Měl jsem asi 30l směsi vosku a propolisu. Bylo to z čištění drážek > nástavků, stěn nástavků, rámků apod. Myslím, že mohu i napsat, že to byla > směs vosku a propolisu 50:50. Dnes jsem to ráno nasypal do tavidla a před > obědem jsem se na to byl podívat a dole v korýtku byl krásný dokonce světle > žlutý vosk. Takže propolis jsem z obarvováný vyloučil a když se zamyslím > zpětně, tak tmavší vosk, do tm. oranžova, mám z toho díla kde v korýtku je > i víc medu. > Kdo griluje maso a zkoušel lžičkou medu na konci grilovaní maso potřít tak > ví, že to udělá krásnou do zlatova jemnou krustičku, no paráda, pastva pro > oko a chuťové buňky. > Takže když si to převedu na vosk v tavidle. Je tam poměrně dost stupnů a > vosk s medem, a vším co v medu je, mi dělá rozdíl v barevnosti vosku. > Košilky jsem vyloučil, všechny plásty z plodiště jsou přibližně stejné a > propolis mi dnes s voskem nic neudělal. > Ale pořád mi nesedí to zabarvení do hněda o kterém někteří píšete jako o > něčem normálním. Tabák jsem ještě na poli neviděl. Ten jsme pěstovaly na > školním statku na pokusy s znečištěním ovzduší a pak jsme se znečištovaly > tabákem sami. > Ale vosk s hnědým nádechem jsem měl jednou po vyvaření ve smaltovaném > hrnci, který mi před tím spadnul a nevšiml jsem si odlouplého smaltu. Takže > šlo o technickou chybu, moji slepotu :). Myslím si, že nic přírodního, > konkrétní pyl nebo med z rostliny, který by zabarvyl vosk do hněda se u nás > nevyskytuje. > > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 53233
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |